Looking from the top terrace down to the pool in summer
The bespoke bench set on paving and surrounded by the meadow
The meadow slope in full summer
The terraced garden with Alitex glasshouse and levels clearly shown
The steps leading down to the pool and pool house
The pool has an automatic cover that disappears beneath the terrace
The pool and pool house with Garpa sun loungers
The herbaceous borders in summer with the Malus trees in the long border
An image of the garden from above
Grasses are interplanted with the herbaceous plants to extend the seasonal interest
East Dean

This steeply sloping garden forms part of the South Downs National Park and the garden rises fourteen metres from the driveway to the top. To be able to use the various levels of the garden it needed to be terraced and a choice of brick, flint and wooden walls were considered to form the retaining walls. Because of the close proximity to the sea, we decided to use oak. This will weather down and link well to the surrounding, natural landscape with the glittering sea and lighthouse in the distance. Wide steps lead to a fabulous entertaining terrace with a pool. A top patio, with a bespoke bench, looks towards the English Channel. Long planting beds create colour and texture with sweeps of herbaceous plants, roses and grasses. Scented shrubs provide structure for the winter months, along with hummocks of Pittosporum tobira - perfect for the seaside location.



Back to Design Portfolio Back to Design Portfolio list